Nondualiteit gespreksgroepen

Over Nondualiteit/Advaita worden maandelijks gespreksgroepen gehouden op de Veluwe. Hieronder de beschrijvingen van de twee groepen.

De NONDUALITEIT ONTMOETINGSGROEP vindt maandelijks plaats in ’t Sprengenhus in Laag-Soeren en komt vanaf oktober 2016 bij elkaar op de tweede maandag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.

Het DOEL is zoekers en serieus geïnteresseerden op dit gebied met elkaar in kontakt te brengen, en het delen van inzichten en ervaringen met elkaar (naast lezen, eventueel Satsang-bezoek, Youtube-filmpjes bekijken en Zelfonderzoek).
Enige voorkennis is wenselijk, maar vooral de bereidheid om naar elkaar te luisteren en met elkaar te verdiepen.

 
Het gaat om het samen onderzoeken en met elkaar van gedachten wisselen; niet om de eigen standpunten te poneren en te verdedigen, maar om d.m.v. een open en diepgaand gesprek tot meer bewustzijn te komen. Er is geen leraar, behalve eventueel als inspiratiebron op afstand.
We wissen hier het onderscheid tussen leraar en leerling en plaatsen de Waarheid of Werkelijkheid, die wij pogen te achterhalen en te verwezenlijken, in het midden.
Het boeiende en uitdagende hiervan is dat er zo een omkering kan plaats vinden van wat in het algemeen onder ‘discussie’ of ‘onderricht’ wordt verstaan. Nu spreken meerdere mensen met elkaar om te leren en te groeien in bewustzijn.

ACHTERGROND: In de USA, Canada en India (Auroville) bestaan al jaren zogenaamde NONDUAL MEETUP GROUPS op basis van gelijkwaardigheid. Jerry Katz, Didier Weiss en Anamika Borst zijn hier o.a. bij betrokken.

INFO: Win Bück, 06-10514828

I.v.m de grootte van deze groep kunnen er op dit moment geen nieuwe deelnemers plaatsnemen.

De ADVAITA LEESKRING vindt ook maandelijks plaats in ´t Sprengenhus in Laag-Soeren van 14.00 uur tot 16.00 uur, en wel op de vierde maandag van de maand (let op: dit hoeft niet per se de laatste maandag van de maand te zijn).

Het DOEL is het samen doornemen en bespreken van een boek op het gebied van Advaita Vedanta/Nondualiteit. Het gaat om het samen onderzoeken en met elkaar van gedachten wisselen n.a.v. de gelezen tekst, om d.m.v. een open en diepgaand gesprek tot meer verdieping en bewustzijn te komen.

Als eerste boek is gekozen voor ‘Vrij zijn’ van Wolter A. Keers (Uitgeverij Samsara, 2015, 236 p., 21,50 euro).

https://www.bol.com/nl/p/vrij-zijn/1001004002111659/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=wolter%20ke&originalSearchContext=media_all&originalSection=main

Het boek bevat de gesprekken met Wolter Keers tijdens een vijfdaagse bijeenkomst in Hilversum in 1979 n.a.v. de Ashtavakra Samhita.

Hoewel de gesprekken bijna veertig jaar geleden plaatsvonden zijn ze nog steeds zeer actueel; ze bevatten kernachtige verwijzingen naar waar het in  Advaita over gaat.

Deze groep is vooral bedoeld voor degenen die naast hun Zelfonderzoek ook graag lezen/studeren. De bedoeling is om als voorbereiding op elke bijeenkomst steeds enkele tientallen bladzijden vooruit te lezen.

Voor INFO en opgave: Win Bück, 0610514828 of via de mail/app/FB.

 

3 antwoorden op “Nondualiteit gespreksgroepen”

 1. Het is jaren geleden dat mijn vriend een stapeltje boeken de deur uit deed, om ruimte te maken voor nieuwe verse boeken. Een van die boeken had het OHM teken op de omslag, grijs metallic kleurig.
  Titel: Jnana yoga advait vedanta. Ondertitel: de weg naar de herkenning. In kleine letters de naam van de schrijver, wolter a. keers.
  Hilversum 1972. Op pagina 72, uit mijn aantekeningen van 2014 , blijkt me dit citaat opgevallen te zijn: “….daarom is het uiterst belangrijk- het kan niet genoeg worden gezegd- een heel diep inzicht, een levend inzicht te krijgen in de structuur van de persoonlijkheid als zodanig; daarom is het van het allerhoogste belang, steeds scherper te leren zien dat de persoonlijkheid niets anders is dan een aantal plaatjes en gevoelens, tot een grote mentale gehaktbal samengeperst ,maar in feite zonder zelfs maar de geringste realiteit.
  Om deze reactie te schrijven heb ik het boek van de plank gepakt en besloten het opnieuw te gaan lezen. ( Ik vermoed dat Samsara dit boek heeft heruitgegeven onder de titel “vrij zijn”, met de auteur ditmaal in hoofdletters.)
  Een boek wat mijns inziens (ook voor het vervolg?) een aanrader is:
  Jan van den Oever’s “Ik weet niet wie ik ben” Ook een Samsara boek. Een mooie omslag, een zeedetail, met verborgen letters “Zee Zijt Gij”.
  Op pagina 45 zegt hij: ” uiteindelijk kon ik niet anders dan verzinken in die waarheid ;…wat je werkelijk bent is…de ervaring én dat waarin de ervaring verschijnt.”
  Sinds 2012 lees ik geregeld een stukje. Ze zijn schitterend.
  Het doet kwartjes vallen en ontlokt “God ja’s, Zó is het..”
  Met groet.

 2. Dit is ook een enorme aanrader:
  “Het onmiddellijke zien” van Alexander Smit.
  Pakken dat boek!
  Een quote:
  “Als je goed geluisterd hebt, sluit het net zich nu. Iemand een vraag hierover?”

 3. Wanneer je “het onmiddellijke zien” uit hebt, weet je dat de titel hét zegt. Wat je bent is ZIEN.
  Omdat je een liefhebber bent neem je dat heerlijke boek van Alexander Smit “Geschenk van het Absolute” (incl de CD)
  Oa. Het hoofdstuk ‘voorbij het begrijpen’ p.107t/m134 is zo prachtig. Zó helder. Over wat advaita vedanta is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Leeg en Bevrijd